Loading...

Αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης και επιχειρηματικότητα

 

Θεσσαλονίκη 23 Φεβρουαρίου 2018

Αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης και επιχειρηματικότητα

Ξεπερνώντας τις παθογένειες

 

Εκδήλωση του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACTAmerican College of Thessaloniki

Η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, η διαμεσολάβηση ως θεσμός που επιταχύνει την επίλυση διαφορών, και η διαφάνεια στον πολιτικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό βίο αποτέλεσαν τους πυλώνες της εκδήλωσης που οργάνωσε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT – American College of Thessaloniki στη Βιβλιοθήκη Bissell την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Στάμου Καραμούζη, Πρύτανη του ACT και Αντιπροέδρου Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Κολλεγίου Ανατόλια που υπογράμμισε τον ρόλο της εκπαίδευσης στη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα και τους θεσμούς που τη διευκολύνουν και την προάγουν. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Κόκκας, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT ο οποίος τόνισε ότι «η διαφάνεια και η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης είναι πλέον σημαντικοί παράγοντες για έναν επενδυτή που θέλει να αποφασίσει σε ποια χώρα θα κάνει την επένδυση του».

Πρώτος ομιλητής ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος μίλησε για τη «Διαύγεια», τον νόμο που εφαρμόστηκε επί των ημερών του για τη δημοσίευση στο Διαδίκυτο (https://diavgeia.gov.gr/) των αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων και της διοίκησης εισάγοντας τον «κοινωνικό προληπτικό έλεγχο. «Η ‘Διαύγεια’ είναι ελληνικό παράδειγμα, με το οποίο μπορούμε να απαντήσουμε θετικά, για το εάν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις παθογένειες, να στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, έναντι των παρασιτικών. Αυτή η κατάκτηση που είναι ελληνική, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον ευρωπαϊκό χώρο βοηθώντας και άλλα κράτη» τόνισε ο κ. Ραγκούσης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το πρόγραμμα εξακολουθεί να εφαρμόζεται από το 2010, μέχρι σήμερα, σε 4.661 φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η Άννα Δαμάσκου, Πρόεδρος της International Transparency International, οργάνωσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα ανέβηκε 10 θέσεις, από την 69η στη 59η, στην παγκόσμια κατάταξη στον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» για το 2017 σύμφωνα με την International Transparency («Διεθνή Διαφάνεια»). Η άνοδος αντικατοπτρίζει τις «προσπάθειες των αρμόδιων κρατικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών», ωστόσο η κ. Δαμάσκου επεσήμανε ότι απαιτούνται και άλλες προσπάθειες προκειμένου «η χώρα μας να βρεθεί στους καλύτερους της Ευρώπης», και να δημιουργηθεί ένα πιο εύφορο περιβάλλον για τις «επιχειρήσεις που χρειάζονται διαφάνεια και κράτος δικαίου».

Για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης μίλησε η Ζωή Γιαννοπούλου, δικηγόρος – διαμεσολαβήτρια. Αν και η πρακτική της Διαμεσολάβησης είναι ευρέως διαδομένη στην Ευρώπη, στην Ελλάδα εισήχθη μόλις πρόσφατα ως υποχρεωτικό προστάδιο για την επίλυση συγκεκριμένων κατηγοριών διαφορών. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωεπιμελητηρίου του 2014, η επίλυση των αστικών και εμπορικών διαφορών με τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης, θα ισοδυναμούσε ετησίως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε εξοικονόμηση χρημάτων από 15 έως 40 δις ευρώ, και χρόνου που εκτιμάται περί τα 8 εκατομμύρια χρόνια.

 

Από αριστερά: Δρ Στάμος Καραμούζης, Πρύτανης ACT- American College of Thessaloniki, Γιώργος Κόκκας, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Ζωή Γιαννοπούλου, Δικηγόρος – διαμεσολαβήτρια, Γιάννης Ραγκούσης, πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Άννα Δαμάσκου, Πρόεδρος της International Transparency Greece, Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια.

 
 
 

Share